10 April 2011

10 Fakta tentang tidur ! penatnyee~

salam sejahtera readers :)
korang macam hujung minggu ni , best tak ?
aku sekarang ni dah takde mood sangat nak update , kalau update pun bende merepek merapu yang tak ade fakta langsung .entahlah , idea dah lose~
korang semuakan doakan aku kekuatan dan akal fikiran yg kuat ye .amin ~
okeh okeh aku rase aku nak bagi korang satu fakta yg menarik , nak tak ?
nah amik ni . baca jangan tak baca !

10 Fakta Tentang Tidur .

1. Waktu tidur diperlukan korang berbeza-beza mengikut umur .

2. 5 minit terawal ketika bangun tidur , sebanyak 50% daripada mimpi korang , korang masih boleh ingat.Dalam masa 10 minit , hanya 10% saja yang korang ingat .

3. Kita hanya boleh bermimpi muka orang yang kita telah lihat sama ada kita ingat mukanya atau tak.

4.Sebanyak 12% orang bermimpikan mimpi hitam putih.

5. Bermimpi adalah normal .

6. Personaliti diri korang boleh ditafsir berdasarkan posisi tidur .

7. Koala merupakan mamalia yang tidur paling lama manakala zirafah adalah mamalia yang tidur paling sekejap.

8. Ketika ikan lumba-lumba tidur , separuh daripada otaknya berhenti manakala separuh lagi bekerja bagi tujauan pernafasan.

9. Korang lebih mudah mati akibat kekurangan tidur berbanding kekurangan makanan.

10. Orang buta masih boleh melihat imej di dalam mimpinya .

okeh-okeh , tu je yang mampu aku menaip untuk korang .semoga bertemu kembali .HAHA.
bye ~

8 comments:

cik hemo hemo said...

aku suke tidoo time subjek sejarah. ekeke. rindu nye zaman sekolah. T__T

adieyb said...

haaha .aku sekolah lagi :P so , tido time mane mane pun best ! haha

shafinaz (: said...

Kurang tido boleh mati eh ? Lebih tidur macam shaf macam mana pulak ? adehh ,

yuyueyuliana said...

memang cepat mati ea kalo kurangg tdo? takuuuttttt =="

adieyb said...

haha .cube fikirkan .kalau kurang tido>boleh mengundang penyakit>dah tu kalau berpanjangan>parah la ea :>heheee .

kalau terlebih tidor ? hurmmm ..mcm mane ekhh ?haha

zmah said...

Bab mimpi ini,akak kalah sebab akak boleh bilang berapa je mimpi akak...huhuuuu

anamizu said...

zirafah tido plg sekejap??
cemanela agaknye zirafah tido eh??
die duduk mcm unta gak ke eh?? hihi

comelnye blog!!!! ^_______^

adieyb said...

hahaa .thanks :)