01 July 2011

Hmm .tercarut atau sebaliknya ?

assalamualaikum , bismillahirrahmanirahim .
okey , memandangkan dah lame tak terupdated , so skang nie aku nak update .entah blank sebenarnya nie .tak tahu nak update pasal apa .jadi , macam biasalah , round2 kat iluvislam .sekali jumpe nie .nah hamik bace nie .untuk renungan bersama ! 
******
Mencarut merujuk kepada perbuatan maki-memaki ataupun pengeluaran kata-kata kesat. Secara umumnya, mencarut adalah kelakuan yang tidak membawa sebarang faedah. Perbuatan ini bukan sahaja membazir masa, malah mampu menjejaskan mentaliti pengamalnya.

Selain itu perbuatan mencarut akan mengurangkan rasa hormat orang ramai terhadap diri seseorang. Seseorang itu dianggap kurang beradab, dan mempunyai mentaliti yang kurang matang.

Dalam kebudayaan orang Melayu pula, mereka yang mencarut biasanya dikatakan kurang ajar. Ini membawa maksud yang amat keras, iaitu mempunyai ibubapa yang yang tidak mengajar tertib kepada anaknya disebabkan salah satu sebab iaitu kejahilan, kurang pendidikan, berasal dari keturunan tidak baik, dan lain-lain.

Buruk nampaknya orang lelaki mencarut, buruk lagi kalau perempuan yang mencarut.

Saudara saudari seagamaku, apa kepuasan anda apabila mencarut? Dalam Islam juga, mengeluarkan kata-kata kesat, cacian dan makian adalah sesuatu yang terhina.

Allah berfirman yang bermaksud:
"Kecelakaan besarlah bagi tiap-tiap pencaci dan pengkeji." (al-Humazah: 1)
Kepada org yang suka mencarut, hentikanlah perbuatan itu. Usaha! Jangan merendahkan martabat anda sendiri dengan mencarut. Jangan dibiarkan lidah anda terbiasa mencarut, takut-takut sampai ke tua, lidah pun sudah liat hendak berhenti mencarut. Jangan sampai orang menutup mata dengan syahadah, kita pula menutup mata dengan mencarut. Nauzubillah...

"Ya Allah, peliharalah lidah kami"
- Artikel iLuvislam.com

buat diriku yang selalu terlupa ..

No comments: