29 January 2011

TUTORIAL : HEADER TRANSPARENCY :) adib adib .

okeh2 .kali ni aku sendiri akan buat tutorial .
perghhh .kali pertama sioowtt .aku tak pernah buat tuto ni .tapi org dah tanye .heheeee
ermmm .tuto ini diminta oleh syaff khadiron .penat aww aku buat .hahahaaaa

first , kite kene ada perisian
A) photoscape *free je .rase semua org ade kan .
B) gimp2 *free gak .carik je kat google .

dah ada dua2 tu baru boleh buat .
act , tuto ni bagi  sesape yg tak de photoshop .kalau ada lagi senang kot .

second ,korang pilih laa gambar yang korang nak buat uhh .edit laa secantik cantik nye kat photoscape .
tawu kan .

bile dah edit uhh , kite save laa kan .heheeee .

ketiga , kita bukak laa GIMP2 .yg photoscape uhh dah boleh tutup .
mule2 , open gambar yg kite nak .*gambar header yg dah di edit di photoscape tadi .
skang kite ikut mcm gambar bawah ni ,.
kite klik kat butang tuhh then klik kat gambar .

step seterusnye , ikut gambar ni ..


dah tuu , ikut gambar ni plak ..
tekan kat gambar yaang ada pemadam .large kan pemadam uhh .pastu dah boleh padam belakang gambar tuh supaya die jadi TRANSPARENT .

dah selesai , boleh laa SAVE AS .
tapi tukar kan dari jpg kepada PNG.
sekarang tekan save .
lepas tu ada lagi .huh~

ikut step gambar bawah ni .
dah boleh save ;)
dan boleh laa guna header transparent nii .
heheheeee :D

no copycat .kalau nak ,  bg tawu dulu *shinggshinggg

tuto untuk cik syaffiqah khadiron :)
kali pertama buat .so byk yang kurang .tak paham tanye okeh .

6 comments:

aku_azreen said...

tq...nice tuto..

adieyb said...

haha .kali petama .boleh gila aku buat tuto ni .aku sendiri pening bace =.='''

syafiqah khadiron said...

wahhh. thanks adibbb. sayang kau. nnt ajar aku benda lain pulak. org putih kata sharing is caring.

adieyb said...

haha .no hal bebeh :P

cik zaza said...

knp setiap kali aku dtg sini msti bckground n header bertukar??adehh!konpius..

adieyb said...

heheee .tu mmg hobi ^.^